Nicolești

Satul Nicolești se află în valea pârâului Nicolești, în partea estică a depresiunii Ciucului de Sus. În partea nordică este alipit de Frumoasa, și administrativ aparține comunei Frumoasa. Cel mai apropiat oraș este Miercurea Ciuc (la 11 km).

Localitatea este un sat de vale, cu formă alungită. Trama stradală este alcătuită din trei străzi principale: DN 12/A Szeredás út, Templom utca, Kicsid utca, din care se desprind drumurile laterale și înfundăturile. În localitatea Nicolești se folosesc denumirile „tízes”, „szer” sau „szeg”, care reprezintă unități mai mici din sat, denumite de locuitorii. Astfel în sat se disting trei unități mari: „Alszeg”, „Középszeg” și „Felszeg”. La întâlnirea unor străzi mai însemnate există fânâni comune, folosite de locuitorii străzii sau a „szeg”-ului comun (Ex. Feketék kútja, Pálfyak kútja).

Așezarea caselor pe parcelă este pe front stradal, eventual cu mici grădini din față. Șura are o poziție transversală, împărțind curtea de grădină. Alte clădiri gospodărești găsim înșiruite în prelungirea casei sau vizavi de casă (bucătăria de vară, sopron pentru lemne, anexe gospodărești). În cele mai multe cazuri fântânile sunt construite între cele două parcele, cu folosință comună de către cele două gospodării.

Studiu privind imaginea satului (2012)

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.