Csíkszentmiklós

Csíkszentmiklós a Szentmiklós-patak völgyében, a Felcsíki-medence keleti részén található. Északi része Szépvízzel határos, a falu közigazgatásilag Szépvíz községhez tartozik. A legközelebbi város Csíkszereda, 11 km távolságra.

A település egy elnyújtott alakú völgyi falu. Az utcahálózat három főutcára épül: a 12/A országútra (Szeredás út), a Templom utcára és a Kicsid utcára, amelyekből mellék- és zsákutcák ágaznak ki. A település alegységeit tízeseknek, szereknek vagy szegeknek nevezik, ezek elnevezéseiket a lakók után kapták. A három nagyobb egység: Alszeg, Középszeg és Felszeg. A jelentősebb utcák kereszteződéseiben közös kutak találhatók, amelyeket az utcák vagy a szeg lakói használnak (pl. Feketék kútja, Pálfyak kútja).

A telken a házak elhelyezése utcafronti, esetleg kis előkerttel. A csűrök keresztirányban épültek, elválasztva egymástól az udvart és a kertet. Egyéb gazdasági épületek a ház meghosszabbításában sorakoznak, vagy a házzal szemben épültek (nyárikonyha, fásszín, egyéb gazdasági melléképületek). A kutak a legtöbb esetben a telekhatáron találhatók, így a két háztartás közösen használhatja őket.

Faluképvédelmi felmérés (2012)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.