Lázárfalva

Lázárfalva „Csík délkeleti szögletében a Czeczele, Bolondos és Nagy-Haram alkotta hegykaraj alatt … fekszik.” (Orbán Balázs) A falu gazdag vízhálózat fölött fekszik, 836 méteres tengerszint feletti magasságon. Közigazgatásilag Csíkkozmáshoz tartozik. Alegységei: Alszeg, Középszeg, Félfalu, Felszeg és Nyír.

Lázárfalva központi része a falu Északi bejáratánál, a Fő út két oldalán terül el: itt találjuk a kultúrotthont, a faluházát, az iskolát, a 18. századi görög katolikus és a 19. századi római katolikus templomot. A falu szerkezete alapvetően út menti, pár elágazzással. A Fő út képezi a gerincet, ahonnan az Alsó- és Felsőmalom utca a falu első részéről, a Nyír utca a második részéről indul ki.

A tömör fésűs telekkiosztás a domináns, itt-ott szabálytalan beépítésekkel tarkítva. A telkek szorosan az utca vonalához tömörülnek, kivétel azokon a részeken ahol a domborzat (szűk völgy, lejtős terep) vagy a telek funkciója miatt erre nem volt lehetőség. A domináns telekforma szalag alakú, melyen az utca felől találjuk a lakóudvart a lakóházzal, mögötte a gazdasági udvart melyet vizuálisan a csűr zár le. Utána legtöbbször a szántó vagy kaszáló kap helyet. Az eredeti telkek utólagos felosztása és az intenzív építkezés több helyen zsúfoltá tette az utcaképet, lecsökkentve a lakó- és gazdasági udvar méreteit.

Faluképvédelmi felmérés (2012)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.