Modern székely ház program

A Hargita Megye Tanácsa által koordinált program a műemlékvédelmi és az általános épített örökségre vonatkozó Hargita megyei stratégia szerves részét képezi. A kezdeményezés fő célkitűzése, hogy a modern kor elvárásainak megfelelő, de ugyanakkor a hagyományos székely építészet elemeit alkalmazó lakóházak elterjedését elősegítése. A lakóházak a települések szövetének alapegységét képezik, ezért kulcsfontosságúak egy autentikus, a helyi identitástudat kifejező, akár turisztikai értékkel is bíró településkép létrejöttében.

A Modern székely ház program egy hosszabb folyamat eredményét tükrözi, amely első körben úgy indult, hogy az Országépítő Kós Károly Egyesület és a Kós Károly Egyesülés, tehát magyarországi és erdélyi építészek ötletpályázatát karolta fel a megyei tanács.  Az ötletelgetéseknek reálisabb alapot adott Faluképvédelmi programunk azáltal, hogy helyi építészek 2 évi falufelméréseikre alapozva, konkrét településre-régióra fogalmazhatták meg az alább látható terveket.  Szándékunk az volt, hogy  modellként szolgáljanak az építeni vágyóknak, hogy készüljenek olyan tervek is, amelyek a helyi hagyományokra alapoznak, és amelyeket mindenki magáénak érezhet.

 

A 9 tervből 2013-ban kivitelezési szintre ki lett dolgozva a 9-es számú terv három szerkezeti típusra: fa vázszerkezet, fa boronafal  szerkezet, valamint téglafal szerkezet, épületgépészeti tervekkel együtt. Amennyiben valakinek ez a terv nyerte el a tetszését, csak annyi a dolga, hogy felkeresi az építészirodát, aki a tervet készítette, és egy alapozási tervel együtt a saját területére helyezik-adaptálják az épületet. Ez a költség minden esetben a potenciális beruházót terheli.

A többi terv esetében (a 3-as és a 6-os számú kivételével) 2019-ben, az EMT – Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság és a Hargita Megyéért Egyesület közreműködésével,  doktorandusz diákok kidolgozták a  szerkezeti terveket. Ezek esetében az engedélyezési eljáráshoz az alapozási terv mellé még szükséges beszerezni az épületgépészeti terveket is. Ezek elkészítését ellenérték fejében tudják vállalni az érintett építészek, építészirodák.

Háztervek

Műszaki tervdokumentációk

Előzmények

KATEGÓRIÁK:

HOZZÁSZÓLÁSOK

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.