Programul Casa secuiască modernă

Programul coordonat de Consiliul Județean Harghita face parte integrantă din strategia județului Harghita pentru protecția monumentelor și patrimoniul construit. Principalul obiectiv al inițiativei este de a promova răspândirea caselor de locuit care îndeplinesc exigențele epocii moderne, dar în același timp utilizează elemente ale arhitecturii secuiești tradiționale. Casa de locuit este unitatea de bază a țesăturii așezărilor, prin urmare, acesasra are o importanță cheie în crearea unei imagini autentice de așezare care exprimă identitatea locală, chiar și cu o valoare turistică.

Programul Casa secuiască modernă reflectă rezultatul unui proces mai lung, care a început cu ideea Asociației Kós Károly și a Asociației Országépítő Károly Kós, adică concursul de idei a arhitecților maghiari și transilvăneni. Programul de protecție a imaginii satului a oferit o bază mai realistă pentru acest brainstorming, permițând arhitecților locali să formuleze, pe baza studierii timp de doi ani ale satelor, planurile pentru câte o regiune/așezare concretă, prezentate mai jos. Intenția noastră a fost să servim drept model pentru cei care doresc să construiască, să întocmească planuri care se bazează pe tradițiile locale.

 

Dintre cele 9 planuri, în anul 2013 planul nr. 9 a fost elaborat la nivelul de execuție pentru trei tipuri de sisteme constructive: structură de cadru din lemn, structură din bârne și zidărie din cărămidă, împreună cu planuri de instalații. Dacă cuiva îi place acest plan, tot ce trebuie să facă este să viziteze firma de arhitectură care a întocmit planul și, împreună cu un plan de fundație, clădirea va fi plasată-adaptată pe terenul propriu. Acest cost este suportat întotdeauna de potențialul investitor.

În cazul celorlalte planuri (cu excepția planurilor nr. 3 și 6), în anul 2019, cu participarea Societății Maghiare Tehnico-Ştiinţifice din Transilvania – EMT și a Asociației pentru județul Harghita, studenți doctoranzi au elaborat planurile structurale. În aceste cazuri, pentru procedura de autorizare, pe lângă planul de fundație, este necesar să se obțină și planuri de instalații pentru clădiri. Arhitecții și firmele de arhitectură în cauză pot întreprinde elaborarea acestora contra cost.

Planuri de case

Documentații tehnice

Antecedente

CATEGORII:

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.