Máréfalván is átadják az Europa Nostra nagydíjat

A máréfalvi Kovács Piroska itthon is átveheti az Europa Nostra 2012-es kulturális örökségvédelmi nagydíjat vasárnap, március 10-én. A 80 éves nyugalmazott pedagógus, népművelő, néprajzi gyűjtő munkáját Hargita Megye Tanácsa javaslatára az év legkiemelkedőbb örökségvédelmi megvalósításaként ismerte el tavaly az Európai Unió.

Az Europa Nostra egy Európát átfogó civil szervezet, a kulturális örökség hangja. 250 civil és nonprofit szervezetet tömörít 50 európai országból, legalább 5 millió tagot számlál, 150 állami szervezet és társult cég támogatását élvezi több mint 1500 taggal. A szakértőkből és önkéntesekből álló átfogó hálózat az európai kulturális örökség védelmét vállalja a jelen és a jövő nemzedékei számára. A tavaly márciusban kihirdetett 28 Europa Nostra Díj nyertese közül a 2012. június 1-jei díjkiosztó ünnepségen választották ki a hat fődíjast, köztük Hargita Megye Tanácsa javaslatára Kovács Piroskát. A rangos díjátadóra Lisszabonba Kovács Piroskát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kísérte el.

A díjat most itthon is átveheti Kovács Piroska, az ünnepséget a máréfalvi kultúrotthonban tartják március 10-én, vasárnap. A rendezvény 12 óra 30 perckor kulturális műsorral kezdődik, amelyen fellép a máréfalvi vegyes kórus, a furulyacsoport és a Rozetta néptáncegyüttes. 13 órától hangzanak el a köszöntőbeszédek, Kovács Piroska méltatására és a díj átadására pedig 13 óra 15 perctől kerül sor. 13 óra 30 perctől a Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadását követheti figyelemmel a közönség.

Az esemény szervezője Hargita Megye Tanácsa, társszervező a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a máréfalvi Kőlik Egyesület, valamint Máréfalva Község Polgármesteri Hivatala.

Az ünneplésre szeretettel várunk mindenkit!

Csíkszereda, 2013. március 4.

Média

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.