Cehețel

Satul Cehețel, situat în cel mai nordic punct al comunei Şimoneşti se regăseşte în partea colinară a Subcarpaților Transilvaniei, în bazinul hidrografic al Târnavei Mari, pe Valea Feernicului, afluent al acesteia, la cca 15 km ce Cristuru Secuiesc. Este una din localitățile cele mai izolate ale comunei si este străbătuta de pârâul Fenes, afluent pe partea dreaptă a Feernicului. Satul Cehețel are o suprafață de 39,37 ha, cu profil economic principal zoo-agricol și secundar-silvic, prelucrarea lemnului. Este recunoscut în mod special pentru mobilierul pictat, într-un stil similar celui din Odorheiul Secuiesc.

Localitatea este un sat de vale care prezintă o structură cu ramificații cu construcții dispuse într-o structură parcelară tip bandă, pe alocuri neregulată. Majoritatea caselor se află pe axul principal, dea lungul căruia se dezvoltă satul (str. Principală). Așezarea caselor pe parcelă în raport cu strada este cu interspații. Șura are o poziţie transversală, paralelă cu strada separând curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti sunt înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front, mai ales în cazul bucătăriilor de vară. Totodată, majoritatea fântânilor sunt amplasate în jumătatea din față a curții, uneori aproape de aliniament.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.