Csehétfalva

Csehétfalva Székelykeresztúrtól kb. 15 km-re található, Siménfalva község legészakibb pontja. Az erdélyi Szubkárpátok dombos részén, a Firtos hegy tövében fekszik, erdők ölelésében. Vízrajzilag a Nagy-Küküllő medencében, a Nyikó-folyó völgyében található. A község egyik legizoláltabb helysége, amelyen áthalad a Nyikó folyó baloldali mellékpataka, a Konyha patak. A helyi mikroklímát tekintve a térségre jellemző, mérsékelt kontinentális éghajlatról beszélünk. Területe 39,37 ha-on fekszik. A falu gazdasági profilját főként állattenyésztés,valamint fafeldolgozás képezi. Főként a festett bútorairól híres, melyek a székelyudvarhelyi stílushoz állnak a legközelebb.

Csehétfalvát legelőször XVI. századi dokumentumban említik, akkoriban a Firtos vár szolgálóinak szolgált menedékül. 1567-ben 17 kapuval ábrázolták a helységet, 1786-ban pedig 228 lakost számoltak. Érdemes megemlíteni a falu működési szabályzatát, mely kb. az 1650-es évekből való.

A település formáját tekintve Csehétfalva kis dombvidéki halmazfalu, szabálytalan, többnyire laza beépítésű, szalagtelkes utcaszerkezettel. A házak többsége a fő utcán sorakozik, ami köré szerveződik a falu. A házak elhelyezése a parcellán többnyire utcafronti. A csűr keresztirányban helyezkedik, párhuzamosan az utcával, elválasztva a szántót az udvartól. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található, vagy az utcafronton, különösen a sütő (nyári konyha) esetében. Továbbá a kutak többsége az porta elülső felében található, közel az utcafronthoz.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.