Ghipeș

Satul Ghipeș se află în valea pârâului Ghipeș, cu o direcție nord-sud. Înconjurat de dealurile înșiruite, dominat de vârful Hegyes spre vest, este situat la o altitudine de 570 metri. Dealurile spre vest și est sunt acoperite cu păduri preponderet foioase. Partea sudică este un deal mai pusiu, folosit ca pășiune. Satul este înconjurat de o zonă de livezi și grădini, și pe teritoriul satului găsim o vegetație abundentă formată din pomi fructiferi ca nucul, mărul și prunul.

Localitatea este un sat de vale, cu formă alungită, care prezintă o structură adunată. Trama stradală este alcătuită din drumul principal, și o stradă laterală cu legăturile între ele. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal, eventual cu mici grădini în față. Sura are o poziţie transversală împărţind curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front, mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.