Gyepes

A falu a Gyepes pataka völgyében, dombok ölelésében helyezkedik el, nyugatról a Hegyes vigyázza. Közigazgatásilag Homoródszentmártonhoz tartozik. A halmazos településmag meghosszabbításai a Gyepes-patak mentén kialakult völgyi falu képét mutatják. A többé-kevésbé szabályos, téglalap alakú telkek beépítése többnyire fésűs, illetve a terepviszonyokhoz alkalmazkodó, foghíjas. Újabban jelent meg az előkertes beépítés.

A falu szerkezetének meghatározó eleme a Gyepes pataka, amely természetközeli állapotú, jellegzetes (fás, cserjés) növényzettel, természetes patakmarttal. A patak mellett a telekhatárokat gyalogos ösvenyek szelik át. A központi részen a kanyargós patak kisebb teresedéseket hozott létre. Értékes tájelemek a fasorok, amelyek zöld alagutat hoznak létre az út mentén.

A keresztcsűrös telekhasználat záróvonalat képez a körülötte elhelyezkedő domboldalak, kaszálók, szántók, veteményesek, gyümölcsösök és a saját udvarok között.  A gyümölcsösök a falukép legkarakteresebb elemei közé tartoznak.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.