Homoródújfalu

Homoródújfalu a Kis-Homoród folyó völgyében található, 1 km-re délre a község központjától, Oklándtól. Hargita megye legdélebbi települése, és egyben az utolsó székely település a délen húzódó Szászföld határán. A térség karakterét meghatározza a völgyet kísérő, 700-1000 m közötti  dombok láncolata. A falu a Kis-Homoród vízgyűjtő medencéjében helyezkedik el, területén az Oláh, a Bahér és a Póké patakok folynak.

A település szerkezete szerint völgyi falu, elágazó utcákkal. A északkelet – dél irányú főtengely a vízfolyás mentén alakult ki. A központi zónán kívül, ahol a telkek szabálytalan alakúak, keskeny és az utcára merőlegesen sorakozó parcellákat találunk. A lakóházak az utcafronton helyezkednek el, az udvart a kerttől keresztcsűr választja el. A további gazdasági épületek a ház meghosszabbításában vagy, főként a nyárikonyha esetében, az utcafronton épültek.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.