Csíkrákos

Csíkrákos Csíkszeredától 10 km-re északra, a Rákos-patak mentén fekszik, a Középcsíki-medence kijáratánál. Az Olt mentén kialakult falu központjából érhető el keleti irányban Göröcsfalva, Vacsárcsi és Csíkszentmihály. Nyugaton a falu fölé magasodik a Rákosi Hargita (1758 m); északon, a Bogát és a Csere-domb között található az Olt folyó szorosa, Felcsík és Középcsík természetes határa.

Szerkezetét tekintve Csíkrákos útifalu, a főútról leágazó utcákkal, keskeny, hosszú parcellákkal. Az utcák kanyargósak, a terepviszonyokhoz igazodnak. A szeges-tízes faluszerkezetet a mai elnevezések is őrzik. A házak utcafrontra épültek, az udvart és a kertet a keresztbe fordított csűr választja el egymástól. A további gazdasági épületek a ház meghosszabbításában kaptak helyet, vagy, főként a nyári konyha esetében, szintén az utcafrontra épültek. A fő perspektívákat a falu temploma mellett a bogáti kápolna határozza meg.

Faluképvédelmi felmérés (2010)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.