Bârzava

Satul Bârzava se află în valea pârâului Bârzava, în partea estică a depresiunii Ciucului de Sus. Cel mai apropiat oraș este Miercurea Ciuc (la 10 km). În partea vestică este traversat de pârâul Nicolești (din nord spre sud). Pârâul Bârzava traversează localitatea din est spre vest. Satul are două zone denumite „szeg”, care în trecut erau separate, și în timp s-au unit: Alszeg și Felszeg.

Localitatea este un sat de vale, cu formă alungită. Trama stradală este alcătuită din trei străzi principale: (Fő út, Templom u., Nagy Istán u.) din care se desprind drumurile laterale și înfundăturile. În localitatea Bârzava folosesc denumirea de „tízes” ,”szer” sau „szeg”, care reprezintă o parte mică din sat, denumite de locuitorii.
Astfel în sat se distinge în cadrul celei două „tízes” șase mai mici „tízes” . De exemplu: „Erősök tízese/szere”, „Baloghok tízese”, „Demeterek tízese”, „Gerébek tízese”, „Kovácsok tízese”, si „Sárigok tízese”, care se folosesc și în zilele nostre.  În satul Bârzava la întâlnirea unor străzi mai însemnate există fântâni comune, folosite de locuitorii străzii, sau a „szeg”-ului în comun (ex. Balogok kútja, Csorgó kútja, Erőssek kútja, Kanukák kútja).

Așezarea caselor pe parcelă este pe front stradal, eventual cu mici grădini în față. Șura are o poziție transversală împărțind curtea de grădină. Alte clădiri gospodărești găsim înșiruite în prelungirea casei sau vizavi de casă (bucătăria de vară, sopron pentru lemne, anexe gospodărești). În cele mai multe cazuri fântânile sunt construite între cele două parcele, cu folosință comună de către cele două gospodării.

Studiu privind imaginea satului (2012)

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.