Turdeni

Localitatea Turdeni, cu o suprafață de 20.52 ha, aflată în nord-vestul comunei Şimoneşti este una din cele mai greu accesibile de pe teritoriul acesteia. Este retrasă de pe valea principala a Feernicului pe cea a afluentului său de dreapta, pârâul Alba, fiind conectată de drumul județean prin cca 1 km de drum comunal în stare proastă. La nivel de județ se regăseşte în sud-vestul Harghitei, în plin lanț al Subcarpaților Transilvaniei, în grupa Subcarpaților Târnavei Mici, la o altitudine de cca 550-580 m față de nivelul mării. Este o zonă colinară cu diferențe de altitudine de cca 250-300 m, modelată de râul Târnava Mare şi afluenții săi şi predispusă la alunecări de teren, în proximitatea satului Turdeni înregistrându-se o zona activă de cca 14 ha, la numai 250 m de construcțiile din sat. Microrelieful generat de această dinamică a stârnit imaginația sătenilor, dând naştere la varii legende populare, având chiar propria creatură, numită Fismál, dupa numele muntelui cel mai apropiat de sat.  Din profilul economic principal zoo-agricol al satului, s-a pus în ultimii 25 de ani accentul mai mult pe creşterea animalelor şi cultivarea de pomi fructiferi, fiind activități care necesită investiții mai mici decât agricultura.

Localitatea Turdeni are o dezvoltare tentaculară, cu nucleu excentric, plasat în partea vestică a satului. Nucleul, reprezentând vechea vatră a satului concentrează construcții de interes public: biserica, şcoala, conacul şi, mai apoi, casa de cultură şi magazinul. Străzile principale se dezvoltă radial din rondul central pe direcția N-E, E si S-E, perpendicular pe drumul principal de acces în sat. Construcțiile sunt dispuse într-o structură parcelară tip bandă, cu poziționarea preponderent perpendiculară pe axul drumului, formând un front stradal neregulat, ritmat de porțile tradiționale şi întrerupt pe alocuri de grădini, livezi şi ogoare. Anexele, începând cu tradiționala şură, se găsesc în spatele caselor. Şura este poziționată pe direcție transversală, paralelă cu axul drumului şi împarte lotul în două spații – curtea si gradina. În curtea din față se regăsesc anexele mici, precum fântâni, cuptoare şi bucătării de vară, iar în partea din spate, alte anexe pentru depozitare şi WC-uri.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.