Tordátfalva

Tordátfalva 20,52 ha területen fekszik, Siménfalva egyik legnehezebben megközelíthető települése. „Tordátfalva az Álba patakába szakadó Lok pataka völgyfejében fekszik a gyönyörü lomberdő nőtte Falbükknek Fejtősarok nevü előhegye alatt”(O.Balázs). Hargita megyében dél-nyugaton található, az erdélyi Szubkárpátok dombos részén, vízrajzilag a Kis-Küküllő medencében, 550-580 m tengerszint felett. A Nagy-Küküllő által formált dombos terület, 250-300 m szintkülönbségekkel, előfordulhat földcsuszamlás, a lakott résztől csupán 250 m-re. Ez a sajátos természeti adottság váltotta ki a falusiak képzeletéből a különböző népi legendákat, mint pl.a Fismál, névadója a helyi legközelebbi hegy.

A falu a pápai tizedjegyzékben1333-ban Villa Tortha néven szerepel. A falu első írásos említése 1546-ból származik, amikor a brassói gimnázium matrikulájában Franciscus Sartor Thoratfalinus nevét jegyezték be. Tordátfalva nevét arról nyerhette, hogy a csiki kronikában emlitett Tordát, Bours fia, telepedhetett előbb ide, és igy keletkezése Szt. István korán felül vihető.1567-ben a regestrum 21 kapuval jegyzi, majd 1786 már 392 lakost jegyeznek, ami a mai lakosság négyszerese volt. Tordátfalva neves szülöttei: Halmágyi Sándor író, Dr.Boros György, aki 1928 és 1938 között unitárius püspök volt, továbbá író és kutató, valamint Rugonfalvi Kiss István történész, egyetemi prof.

Tordátfalva szerkezete orsós, excentrikus központjával, mely a falu nyugati részében helyezkedik el. A központ a falu egykori szívét tükrözi a fő középületekkel: templom, iskola, kúria, majd a közösségi ház és üzlet. A főbb utcák minden irányból a központban találkoznak a faluba vezető főúttal. Az utcaszerkezet néhol tömör, szalagtelkes máshol nagyobb távolságokra, laza, szabálytalan beépítéssel. Az épületek többségben merőlegesek az utca tengelyére, egy szabályos utcafrontot, valamint a bejárati kapuk által egy ütemezett dinamikát kialakítva. A melléképületek a házak mögött helyezkednek, a csűr keresztirányban helyezkedik el, két részre osztva az udvart: első – hátsó. Az első részben többnyire a kút, sütő (nyárikonyha), kemence található, hátul pedig raktár, árnyékszék.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.