Tărcești

Satul Tărceşti este situat în zona de nord a comunei Şimoneşti, la o altitudine de cca 500 m față de nivelul mării. Localitatea, cu o suprafață totală de 15.73 ha se întinde pe valea Feernicului, în lungul pârâului Feneş (Konyha), afluent al acestuia. Este situat în zona deluroasă a Subcarpaților Transilvaniei, în bazinul hidrografic al Târnavei Mari, la distanță de cca 11 km de Cristuru Secuiesc.  Profilul economic principal al satului este zoo-agricol, orientat mai mult pe partea zootehnică, întrucât terenurile cu păşuni şi fânețe sunt propice creşterii animalelor şi presupun mai puține costuri decât agricultura mecanizată.

Localitatea Tărceşti are, ca mai toate satele de vale, o dezvoltare liniară influențată de traseul drumului şi al pârâului ce curge în paralel cu acesta. Construcțiile sunt dispuse într-o structură parcelară tip bandă, cu poziționarea preponderent perpendiculară pe axul drumului. Distanțele dintre case sau grupurile de case generează un front stradal cu interspatii, întrerupt de grădini, livezi şi ogoare. Majoritatea elementelor de interes public sunt grupate într-un nucleu central. Şura, când este prezentă, se situează în spatele casei, pe direcție transversală, paralelă cu axul drumului şi delimitează curtea de gradina. În curtea din față se regăsesc anexele mici, precum fântâni, cuptoare şi bucătării de vară, iar în cea din spate, alte anexe pentru depozitare şi WC-uri.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.