Tarcsafalva

Tarcsafalva Siménfalva község északi részén és Hargita megye délnyugati részén helyezkedik el egy mintegy 500m tengerszint feletti magasságban. Területet 15.73 ha fekszik, elnyúlik egészen a Fehér-Nyikó völgyéig, a Konyha alpatak mentén található. Az erdélyi Szubkárpátok dombos zónájában helyezkedik el, vízrajzi szempontból a Nagy-Küküllő medencében, 11 km-re Székelykeresztúrtól. A mikroklímája egybeesik az itteni zónáéval: mérsékelt kontinentális éghajlatról beszélünk, zord telekkel, melyeket az északi és északnyugati irányból érkező szelek melegítenek fel. A falu gazdasági profilját főként állattenyésztés,valamint fafeldolgozás képezi, a hangsúly mégis az állatállományon van, ugyanis a legelőkkel, szénákkal megoldják a haszonállatok táplálását, ezáltal anyagilag jobban megéri, mint a gépesített (mechanikus) mezőgazdaság.

Tarcsafalva meglehetősen régi település, hiszen már az 1333-as évből van olyan templomi dokumentum, mely igazolja, hogy a helység a Firtos vár őreinek (gárdisták) az ellátási pontjaként szolgált. Az 1567-es népszámláláskor 6 kaput számoltak össze, majd az 1786-os népszámláláskor már 239 lakosa volt a falunak, több mint napjainkban (kb. 200). A Pálffy-család a XIX. században a falu lakosai között politikusokat, írókat, ügyvédeket és professzorokat is számoltak össze.

Tarcsafalva kis dombvidéki halmazfalu, hosszanti szerkezetét jól meghatározza a főutca és a vele párhuzamos patak. Az utcaszerkezet néhol tömör, szalagtelkes máshol nagyobb távolságokra, laza, szabálytalan beépítéssel. Az épületek többségben merőlegesek az utca tengelyére, egy szabályos utcafrontot, valamint a bejárati kapuk által egy ütemezett dinamikát, laza sorházas beépítést képezve, megszakítva gyümölcsösök, kertek által. A középületek két csomópontba szerveződnek, a központban, valamint az újabbak a falu alsó/déli felében. A csűr keresztirányban helyezkedik, párhuzamosan az utcával, elválasztva a szántót az udvartól. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található, vagy az utcafronton, különösen a sütő (nyári konyha) esetében. Továbbá a kutak többsége az porta elülső felében található, közel az utcafronthoz.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.