Șoimeni

Satul Șoimeni din comuna Păuleni Ciuc se situează în partea estică a depresiunii Ciucului, în bazinul Ciucului de Mijloc, la o distanță de 5 km de municipiul Miercurea Ciuc. Localitatea, traversată de pâraiele Oroci (Aracs), Remetea și Mesteacăn este situată la o altitudine de 740 m. Se remarcă un topoclimat specific cu frecvente și persistente inversiuni termice nocturne și de iarnă, din care cauză sunt frecvente zilele de ceață (60-70/an). Suprafața satului Șoimeni este de 85,27 ha. Profilul economic al satului este determinat de creștera animalelor, urmat de silvicultură și prelucrarea lemnului. Locuitorii satului Șoimeni au luptat într-o bătălie împotriva tătarilor în secolul al XIV-lea, lupta fiind comemorată printr-o cruce de lemn situată pe valea Oroci, la 3 km de Șoimeni.

Localitatea este un sat cu o structură adunată cu ramificații, dispuse in pieptene (neregulat în cazul noilor dezvoltări), cu parcelar tip bandă (și dreptunghiular, în cazul noilor parcelări). Axa principală est-vest este axa generatoare a satului din care se ramifică străzile secundare șerpuitoare cu fundături.

Reperul cel mai important, biserica, se află într-o poziție descentrată la o altitudine mai înaltă, dominând perspectivele stradale. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal. Șura are o poziţie transversală separând curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front, mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Studiu privind imaginea satului (2015-16)

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.