Șoimeni

Satul Șoimeni din comuna Păuleni Ciuc se situează în partea estică a depresiunii Ciucului, în bazinul Ciucului de Mijloc, la o distanță de 5 km de municipiul Miercurea Ciuc. Localitatea, traversată de pâraiele Oroci (Aracs), Remetea și Mesteacăn este situată la o altitudine de 740 m. Se remarcă un topoclimat specific cu frecvente și persistente inversiuni termice nocturne și de iarnă, din care cauză sunt frecvente zilele de ceață (60-70/an). Suprafața satului Șoimeni este de 85,27 ha. Profilul economic al satului este determinat de creștera animalelor, urmat de silvicultură și prelucrarea lemnului. Locuitorii satului Șoimeni au luptat într-o bătălie împotriva tătarilor în secolul al XIV-lea, lupta fiind comemorată printr-o cruce de lemn situată pe valea Oroci, la 3 km de Șoimeni.

Localitatea este un sat cu o structură adunată cu ramificații, dispuse in pieptene (neregulat în cazul noilor dezvoltări), cu parcelar tip bandă (și dreptunghiular, în cazul noilor parcelări). Axa principală est-vest este axa generatoare a satului din care se ramifică străzile secundare șerpuitoare cu fundături.

Reperul cel mai important, biserica, se află într-o poziție descentrată la o altitudine mai înaltă, dominând perspectivele stradale. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal. Șura are o poziţie transversală separând curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front, mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.