Csíkcsomortán

Csíkcsomortán, Pálfalva község keleti tagja a Középcsíki-medence keleti peremén terül el, Csíksomlyótól északra, az Aracs- és a Remete-patakok völgyében. A mintegy 740 m tengerszint feletti magasságban fekvő település, Csíkszeredától mindössze 5 kilométeres távolságra fekszik. A falu éghajlatát a hegyközi medencék jellemzői határozzák meg, a telek hosszúak és hidegek, a nyarak rövidek, azonban aránylag melegek, ősszel és tavasszal gyakori a ködképződés (60-70 nap/év). Területe 85,27 ha-on fekszik. A falu gazdasági profilját főként állattenyésztés, valamint fafeldolgozás képezi. A faluban még számos népi mesterség él, egyike azon helyeknek, ahol még megtalálható helyi jellegzetességként a hagyományos gyapjúszövet és a festett gyapjúszőnyeg. Valamikor ezek a területek a Csomortány család birtokát alkották, innen a falu elnevezése is. Csomortán lakói részt vettek a tatárok elleni küzdelmekben, a XIV. században, erre a küzdelemre az Aracs völgyében, a falutól 3 km-re található fakereszt emlékeztet.

A település formáját tekintve Csíkcsomortán halmazfalu, a faluszerkezetet meghatározó, hosszú nadrágszíjparcellákkal. A domináns utcakép fésűs beépítésű. A főtengely kelet-nyugati irányú, a falu meghatározó tengelye, innen ágaznak le a kanyargó mellékutcák zsákutcákkal. A mellékutcák zsákutcái az egykori nagycsaládi terjeszkedések kézzelfogható emlékei. A falu felosztása: Alszeg, Középszeg, Felszeg és Zsombor nevű falurészek. Utcáinak a helybeliek a következő neveket adták: Faluköze utca, Varga utca, Fürdő utca, Kicsid utca, Ballók, Szőcsök, Petresek és Gálok utcája.

A legfontosabb iránypont a templom, a falu északkeleti csücskében, az átlagszint fölött helyezkedve, dominálva a szomszédos perspektívák többségét. A házak elhelyezése a parcellán többnyire utcafronti. A csűr keresztirányban helyezkedik el, két részre osztva az udvart. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található, vagy az utcafronton, különösen a sütő (nyári konyha) esetében.

Faluképvédelmi felmérés (2015-16)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.