Sânpaul

Satul Sânpaul se află la o distanță de 5 km de reședința de comună, Mărtiniș; orașul cel mai apropiat este Odorheiu-Secuiesc la 22 km spre Nord-Vest. Se situază la o altitudine de 490 metri, în valea lui Homorodu Mare cu o direcție Nord-Sud inconjurat de dealurile Radicsa (614 m), Béres (718 m) si Ocland (631 m). 

Localitatea este un sat de drum, care s-a format de-alungul celor două axe aproape paralele care se ramifică la partea nordică a satului. Între aceste două drumuri principale există două străzi și o potecă de legătură. Parcelele sunt de tip bandă, tipice satelor secuiești, cu front stradal îngust de 12-18 m și cu partea lungă aproximativ perpendiculară pe stradă. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal, eventual cu mici grădini în față. Sura are o poziţie transversală împărţind curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.