Homoródszentpéter

A falu a Nagy-Homoród völgyében, a községközpont Homoródszentmártontól 7 km-re található. A legközelebbi város a 24 km-re, északnyugatra található Székelyudvarhely. A település 489 m tengerszint feletti magasságon húzódik, a Radicsa (614 m), Béres (718 m) si Ocland (631 m) dombok ölelésében. A környék már az ősidőkben is lakott volt. A középkorban a falut a Kornis család jobbágyai lakták.

Homoródszentpéter szerkezete szerint útifalu, amely a északkelet-délnyugat irányban fejlődött. A megyei út irányának megváltozatatásával ma a főút egy kanyart ír le a falu központjában. A telkek formájukat tekintve a székely falvakra jellemző, utcára merőleges szalagtelkek, az utcafronton 12-18 m-es szélességgel. A házak az utcafrontra épültek, helyenként kis előkerttel. A csűr keresztirányban helyezkedik el, elválasztva az udvart a kerttől. Egyéb gazdasági épületek a lakóház meghosszabbításában épültek, vagy pedig az utcafrontra, főképp a nyárikonyhák esetében.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.