Nicoleni

Satul Nicoleni, situat chiar în centrul comunei Şimoneşti, la cca 10km de Cristuru Secuiesc, este una din cele mai mici aşezări din comună, cu o suprafață de numai 14 ha şi un număr de 69 de locuitori. Este o localitate de vale, situată la cca 450 m altitudine, străbătută de pârâurile Sas si Farras, afluenți ai Albei. Ca formă majorâ de relief se încadrează în Subcarpații Târnavei Mici, una din grupele de dealuri ale Subcarpaților Transilvaniei, fragmentați de bazinul hidrografic al Târnavei Mari.  Satul are un profil economic zoo-agricol, cu accentul mai mult pe creşterea animalelor şi cultivarea de pomi fructiferi, fiind activități mai puțin costisitoare decât agricultura.

Satul Nicoleni este o aşezare cu o structura adunata cu dezvoltare radială, cu nucleu central, reprezentând vechea vatră a satului, având ca element principal biserica. În jurul acesteia s-au concentrat apoi clădirile de interes public: şcoala şi centrul comunitar. Străzile principale radiază organic din rondul central, de jur împrejurul acestuia, generând patru brațe. Construcțiile sunt dispuse într-o structură parcelară tip banda, cu poziționarea preponderent perpendiculară pe axul drumului, formând un front stradal cu interspatii. Şura, în gospodăriile care mai au acest element, este poziționată pe direcție transversală, paralelă cu axul drumului şi împarte lotul în două spații – curtea față şi grădina din spate. În curtea din față se regăsesc anexele mici, precum fântâni, cuptoare şi bucătării de vară, iar în cea din spate, alte anexe pentru depozitare şi WC-uri.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.