Vărșag

Satul Vărșag aparține de comuna cu aceași nume, și este singura localitate a teritoriului administrativ. Vărșag este comuna cu cea mai mare teritoriu intravilan din județul Harghita. Acest lucru se dezvoltării spațiale specifice, de gospodării izolate și împrăștiate pe trei depresiuni despărțite de două văi. Teritoriul localității este bogat în rețea hidrologică, de aici izvorăște Târnava Mare la o altitudine de 1441 m. Localitatea s-a consacrat ca fiind țărâmul șindrilei.

Localitatea are cel mai mare teritoriu intravilan din județ. Specificul acesteia constă în dezvoltarea spațială a localității. Satul are un mierz compact unde se află funcțiunile administrative ale localității. Aici loturile sunt în special perpendicular sau puțin oblic pe frontul stradal, alcătuind o formă alungită în direcția Sud-Nord. În afară de acesată zonă a centrului, satul se desfășoară pe trei depresiuni, care sunt împărțite între ele de două văi. Pe aceste forme geografice, localitatea s-a dezvoltat rarefiat, gospodăriile sunt izolat construite și formează un aglomerat, legate între ele cu drum de câmpie, ce seamănă cu o plasă de paianjen. Gospodăriile de obicei au o curte interioară curată și una murdară cu anexele gospodărești. În jurul casei și a curților, se află una, două sau trei grădini concentrice. Grădinile din exterior se învecinează între gospodării. Astfel imaginea satului se formează din, mediul natural aproape sălbatic și neatins, și gospodării izolate, la sute de metri distanță între ele, pe toată suprafața depresiunii Vărșagului. Această imagine aparte și unică este caracteristic pentru această localitate.

Localitatea s-a dezvoltat și de-lungul văilor, ce despart depresiunile. În unele zone, găsim gospodării tradiționale, dar în acceași timp, construcțiile noi, mai ales case de vacanță aici au apărut cel mai frecvent. Trama stradală a localitâții se compune din drumurile de-lungul vailor, două axe majore în direcția Sud-Nord (valea Târnavei Mari, și pârâului Vărșag), și o axă în direcția Est-Vest. Din aceste axe se ramifică drumurile de câmp ce înțesează depresiunile.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.