Dănești

Dănești este situat la 21 km nord de Miercurea Ciuc, în partea de mijloc a bazinului Ciucului de Sus, pe platoul Oltului. Satul se compune din trei unități organizatorice („zecimi”). Satul a devenit independent în secolul al XX-lea. Străzile au primit nume tipice, cum ar fi: strada Antalok, strada Gatyaszár, strada Hadnagyok, Kishegy-szer, Cseréremenő, strada Középtíz etc. Din structura caracteristică, cu fundături, multe elemente au supraviețuit și sunt considerate a fi valori speciale care trebuie păstrate în imaginea satului de astăzi.

Pe lângă pârâul Kőd, pârâul Madicsa, Lok și mai multe pâraie mai mici care curg de pe versanții Harghitei, în mijlocul satului găsim pârâul Tósara, care este un șanț al unui lac drenat. Un sit definitoriu al satului este vârful Csere cu crucea Sf. Ștefan, de unde poate fi văzută întreaga așezare. Așezarea de astăzi este formată din unitățile Felszeg, Középszeg, Oltfalva, Várostér, Kishegy și Réj. Intravilanul este traversat de drumul național și  de calea ferată.

Imaginea tradițională a satului este reflectat în principal de străzile secundare și de fundături, de canalurile de moară abandonate și de porțile îngrijite.

Studiu privind imaginea satului (2009)

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.