Comuna Sânmartin este situat în zona geografică Ciucul de Jos. Este compusă din satele Sânmartin, Ciucani şi Valea Uzului. Primele două localităţi sunt contopite în dreptul străzii Principale, formând o localitate în formă de U cu prelungiri de-a lungul celor două pârâuri : pârâul Sânmartin şi pârâul Ciucani pe lângă care s-au format cele două localităţi.
Localitatea are structură mixtă, cea ce înseamnă că este sat adunat, de tip linear, în care apar elemente ale tipului de sat de grup. Cele două sate, Sânmartin şi Ciucani, pe parcursul istoriei s-au dezvoltat de-a lungul celor două pârâuri principale. Ca mărturie a gospodăriilor odinioare mari care s-au împarţit, stă faptul că unele străzi secundare şi poteci poartă încă numele familiilor care locuiau în acele locuri, cum ar fi străzile: Entesek, Jánosfiak, Fillérek, Potyók, Részeghek, Füstösök, Kecskések, Vitosok… Aceste străzi sunt de obicei perpendiculare pe strada principala.
În cazul Sânmartinului putem observa că pe partea nordică a pârâului s-a creat un drum, iar gospodăriile şi casele urmăresc linia acestui drum. Gospodăriile sunt aşezate perpendicular pe strada principală, iar forma parcelelor este alungită. Insă pe partea sudică a pârâului lucrurile sau format altfel. Aici găsim conglomeraţii de gospodării formate insular, formele (limitele) parcelelor sunt neregulate, par neconvenţionale. Limitele acestor parcele sunt determinate de formele naturale, de potecile înguste şi curbe, care urmăresc denivelările terenului. În cazul Ciucanului structura satului este mult mai clară, mai bine definită de strada principală şi de pârâul care defineşte hotarul nordic al satului, neinfluenţând astfel forma parcelelor, ca în cazul Sânmartinului. Forma parcelelor şi în acest caz este alungită, dreptunghiulară, regulată.
Din gospodăriile mari, străvechi, au rămas puţine urme, parcelele s-au fărămiţat de-a lungul timpului devenind gospodării mici. O urmă a unei gospodării mari o mai găsim pe parcela familiei Hajdú (Sânmartin, nr. 328). Aşezarea pe parcelă a caselor s-a schimbat mult de-a lungul timpului. Casele iniţial se construiau în adâncul gospodăriei (de ex. Ciucani nr. 303/A), numai cu trecerea timpului au început să se organizeze în dreptul străziilor, în front. In imaginea actuală a satului putem observa că situarea caselor faţă de stradă este separată de o grădină frontală din faţa caselor, astfel limita dintre parcelă şi stradă este definită de gard. Aceste grădini frontale, dintre gard şi casă sunt de obicei destul de înguste.
Frumuseţea peisajului este activ prezent în fiecare perspectivă asupra satului, deoarece într-o parte satul este înconjurat de păduri de molid, iar pe de altă parte se deschide un orizont amplu, în care avem vedere asupra depresiunii Ciucului, cu hotarele cultivate.
COMENTARIUL DVS.