Csíkborzsova

Csíkborzsova a Borzsova-patak völgyében, a Felcsíki-medence keleti részén található. A legközelebbi város Csíkszereda, 10 kilométerre. A falu nyugati részét az észak-déli irányú Szentmiklós-patak szeli át, a Borzsova-patak pedig kelet-nyugati irányban halad át a településen. A falu két részből – Alszegből és Felszegből – áll, amelyek régen külön álltak, az idők során azonban egyesültek.

A falu, formáját tekintve, elnyújtott alakú völgyi falu. Az utcahálózat három főbb utcára épül (Fő út, Templom u., Nagy Istán u.), amelyekből mellékutak és zsákutcák ágaznak ki. Borzsovában a falu alegységeit tízeseknek, szereknek vagy szegeknek nevezik, amelyeket a helyiek neveztek el. A település két tízesén belül hat kisebb tízes különül el: Erősök tízese/szere, Baloghok tízese, Demeterek tízese, Gerébek tízese, Kovácsok tízese és Sárigok tízese. Ezeket az elnevezéseket napjainkban is használják. A jelentősebb utcák kereszteződéseinél közös kutak találhatók, amelyeket az utcák vagy a szeg lakói közösen használnak (pl. Balogok kútja, Csorgó kútja, Erőssek kútja, Kanukák kútja).

A telken belül a házak az utcafrontra épültek, helyenként kis előkerttel. A csűr keresztben helyezkedik el, elválasztva ezáltak az udvart a kerttől. A többi gazdasági épület a ház meghosszabbításában sorakozik, vagy a házzal szemben található (nyárikonyha, fásszín, egyébb gazdasági építmények). A legtöbb esetben a kutak két telek határán épültek, és a két háztartás lakói közösen használták azokat.

Faluképvédelmi felmérés (2012)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.