Csíkszentmárton

Csíkszentmárton Alcsík központjának számító nagyközség. A községhez tartozik a Csíkszentmárton faluval nagyjából egyforma nagyságú Csíkcsekefalva és Úzvölgye település. Szentmárton és Csekefalva két egymással párhuzamosan futó patak mentén alakult ki.

A település vázát a két főutca (Szentmáron köze és Csekefalva köze) és a kettőt összekötő Főút alkotja. Ezekből számos kis utca indul. A főút és a főutcák mentén keskeny, hosszú, az útra merőleges szalagtelkek a jellemzőek. Ezek között nagyon sok a keresztcsűrös telek. A telkek hátsó részén elhelyezett nagyméretű csűrök sora érdekes sziluettet kölcsönöz a faluképnek.

A főutcából elágazó utcák mentén inkább a szabálytalan telkek a jellemzőek, gyakran egy utcaszakaszon több irányban elhelyezett portabejáratokkal. Sajátos hangulatúak a keskeny átjárók, amelyek egy-egy utcát összekötnek, illetve a mezőre biztosítják a kijáratot.

A két falun végighaladó patak: Szentmárton pataka és Csekepataka meghatározó elemei a faluképnek, utcaképeknek, hangulatos falurészeket alakítva ki mint: Csíkszentmártonban a Csipkeszer utca vagy Csekefalván a Holtárok utca.

Faluképvédelmi felmérés (2009)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.