Nagykadács

Nagykadács, Siménfalva község tagja, Székelykeresztúrtól 10 km-re északkeletre fekszik,  a Nyikó középső folyásának két partján fekszik.  1876 körül nőtt össze Kiskadáccsal. A falu tengerszint feletti átlagmagassága 465 méter. A falu éghajlatát a mérsékelt kontinentális éghajlat határozza meg, a nyarak melegek, viszonylag gazdag csapadékkal, a telek hidegek, ritkán előforduló viharokkal és időközönkénti felmelegedésekkel. Területe 23.4379 ha-on fekszik. A falu gazdasági profilját főként az állattenyésztés,valamint a fafeldolgozás képezi. A falu első írásos említése 1505-böl származik, Michael Akadácsi név alatt, innen ered a falu neve is. 1567-ben Nagy Kede a regestrumban 7 kapuval szerepel, 1617-ben 40 családfőt írtak össze.

A település formáját tekintve Nagykadács kis dombvidéki halmazfalu, szabályos, de ugyanakkor laza beépítésű, szalagtelkes utcaszerkezettel. A házak többsége a főutcán sorakozik, ami köré a falu szerveződik. A házak elhelyezése a parcellán többnyire fésűs, utcafronti. A csűr keresztirányban helyezkedik el, párhuzamosan az utcával, elválasztva a szántót az udvartól. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található, vagy az utcafronton, különösen a sütő (nyári konyha) esetében.Továbbá a kutak többsége az porta elülső felében található, közel az utcafronthoz.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.