Rugănești

Localitatea Rugăneşti, situată în sudul comunei Şimoneşti şi sud-vestul județului Harghita reprezintă limita sudică a microregiunii Nicou Alb. Localitatea, cu o suprafață totală de 51.95 ha se întinde pe malul drept al Nicoului Alb, aproape de vărsarea acestuia în Târnava Mare si la distanță de 2 km de Cristuru Secuiesc. Poziția satului în bazinul hidrografic al Târnavei Mari , precum şi pâraiele Barasz si Bobérly ce se varsă în Nicoul Alb îl fac susceptibil la eroziune – există cca 12 ha vulnerabile, cu eroziune activă. Altitudinea medie a satului este de 400m deasupra nivelului marii, în timp ce dealurile din împrejurimi ajung la 600-700m. Profilul economic principal al satului este zoo-agricol.

Localitatea Rugăneşti este un sat cu o structură liniară cu ramificații, în lungul drumului principal ce strabate asezarea si a doua din străzile ce debușează în acesta. Construcțiile sunt dispuse într-o structură parcelară tip bandă, cu poziţionarea preponderent perpendiculară pe axul drumului. Aceasta poziţie pe lot generează un front stradal în dinți, ritmat de portile de acces. Şura are o poziţie transversală, paralelă cu strada, separând curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti sunt constituite numai din anexe pentru depozitare şi WC-uri de curte dispuse în zonele dinspre spatele loturilor. Totodată, majoritatea fântânilor sunt amplasate în jumătatea din față a curții, uneori aproape de aliniament.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.