Régészeti ásatásokat támogat Hargita Megye Tanácsa

Elindította 2020-as régészti programját Hargita Megye Tanácsa, amelynek keretében régészeti kutatásokat támogatnak csíki és udvarhelyi helyszíneken együttműködésben a Csíki Székely Múzeummal, illetve a Haáz Rezső Múzeummal.

Udvarhelyen a Székely-támadt vár déli sarkánál lévő Fóris-bástya belső oldalának a kutatását végzik, célja a még nem kutatott ágyútorony bejárata, szintjei, belső szerkezete és a várfalakkal való kapcsolatának meghatározása, az esetleges előzmények feltárása.

A Csíki Székely Múzeummal együttműködésben a csíkkozmási Szent Kozma és Damján plébániatemplomban lesznek kiegészítő régészeti kutatások, melyet összekapcsolva falkutatással a műemléképület minél teljesebb építéstörténetének megismerésére nyílik lehetőség. Ugyanakkor a megyei tanács műemlékvédelmi programjából támogatja a templomfal körül a tereprendezési munkálatokat, így a kozmási templom hamarosan műemlék-jellegéhez méltó állapotában várja majd a híveket és a látogatókat.

– Múltunk megismerése elengedhetetlen egy erős jövő építéséhez. Éppen ezért támogatunk régészeti kutatásokat, hogy gazdag történelmi múltunkból építkezve, erőt merítve alakítsuk szülőföldünket. Célunk, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé, látogathatóvá tegyük történelmi múltunk helyszíneit – emelte ki a kutatások kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.