Bencéd

Alsó- és Felsőbencéd a Szalon-patak bal partján fekszik, a székelyszentmihályi főutca folytatásában, Siménfalva község északkeleti részén, kb. 14 km-re Székelykeresztúrtól. A Szalon-patak a Fehér-Nyikó mellékfolyója, a Nagy-Küküllő vízgyűjtő területén.  Felsőbencéd volt a falu szíve, ahonnan idővel az emberek Alsóbencédre húzódtak. Az a dombos vidék, ahol elhelyezkedik, teszi lehetővé, hogy a terület mikroklímája mérsékeltebb legyen, a helyre jellemző, valamivel lágyabb, kevesebb faggyal a megye középső, illetve északi részéhez viszonyítva. Bencéd területe 35,88 hektáron fekszik. A falu gazdasági profilját főként az állattenyésztés, valamint a fafeldolgozás képezi.

Bencédet ezzel a névvel először 1567-ben említik. Már akkoriban a falu két viszonylag kis részre volt osztva, a régi írásokban 8 kapuval megjelenítve. A következő 2 században elhelyezkedésileg bővült-1786-ban 195 lakosa volt. 1910-ben még 346 lakosa volt, ma közigazgatásilag Siménfalvához tartozik.

A település formáját tekintve Bencéd kis dombvidéki halmazfalu, rendszeres, de ugyanakkor laza beépítésű, szalagtelkes utcaszerkezettel. A házak többsége a főutcán sorakozik, ami köré szerveződik a falu. A házak elhelyezése a parcellán többnyire fésűs,utcafronti. A csűr keresztirányban helyezkedik el, párhuzamosan az utcával, elválasztva a szántót az udvartól. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található, vagy az utcafronton, különösen a sütő (nyári konyha) esetében. Továbbá a kutak többsége az porta első felében található, közel az utcafronthoz.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.