Bențid

Satul Bențid este situat în partea de nord-est a comunei Şimoneşti, pe malul stâng al pârâului Szalon, afluent al Feernicului, ce face parte din bazinul Târnavei Mari. La nivel județean, se situează în zona Subcarpaților Transilvaniei, la cca 14 km de Cristuru Secuiesc. Este o localitate formată din două corpuri, Bențidul de Sus şi Bențidul de Jos. Bențidul de Sus este vechea vatră a satului din care, în timp, majoritatea locuitorilor s-au retras in Bențidul de jJos. Relieful deluros în care este situat, face ca topoclimatul local să fie moderat continental, tipic zonei, dar ceva mai blând.

Localitatea Bențid este menționată pentru prima dată cu acest nume în anul 1567. Încă de pe atunci satul era împărțit în două aşezări de dimensiuni relativ mici, figurând în documentele vremii cu 8 porți.

Localitatea este un sat de vale care prezintă o structură de drum (liniară) cu construcții dispuse pe un parcelar tip bandă. Majoritatea caselor se află pe axul principal, de-a lungul căruia se dezvoltă satul (str. Principală). Așezarea caselor pe parcelă în raport cu strada este cu pieptene si neregulat. Șura are o poziţie transversală, paralelă cu strada separând curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti sunt înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front, mai ales în cazul bucătăriilor de vară. Totodată, majoritatea fântânilor sunt amplasate în jumătatea din față a curții, uneori aproape de aliniament.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.