Betfalva

Betfalva a Nagy-Küküllő jobb partján, a székelykeresztúri medencében, Székelykeresztúrtól 2 km-re fekszik. Közigazgatásilag Székelykeresztúrhoz tartozik. Az erdélyi Szubkárpátok dombláncának a része, mintegy 400 m tengerszint feletti magasságban található. 2004-ig Bögöz község része volt, azóta a tőle északra lévő Székelykeresztúrhoz tartozik közigazgatásilag. A helység mikroklímája kapcsán elmondható, hogy egy alacsony légnyomású terület, mely  hideg légtömegeket állandósít a téli időszakokban. Betfalva gazdasági profilja vegyes: foglalkoznak mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, fafeldolgozással és turizmussal mint szolgáltatással, mivel a térség több régészeti lelőhellyel és értékes épületekkel dicsekedhet (templomok, kúriák és hagyományos házak).

A település formáját tekintve Betfalva hosszanti/útmenti, a faluszerkezetet meghatározó, többnyire szalagtelkekkel/ nadrágszíjparcellákkal. A főtengely kelet-nyugat irányú, a falu meghatározó tengelye, vele párhuzamos mellékutcával (másodtengely), melyből leágaznak kis utcák, néhol zsákutcák. Jelenleg azonban a helyi gazdasági növekedéssel párhuzamosan átalakulóban van (ami nem meglepő, hisz a város nagy hatást gyakorol rá). Új funkciók jelennek meg: gyárak, hangárok, tisztító egységek, melyek nagyban befolyásolják a tájképet. A középületek szétszórtan helyezkednek el, mivel a falu nem rendelkezik jól behatárolt központi résszel, az ipari egységek pedig a periférián jellemzőek. A házak elhelyezése a parcellán többnyire utcafronti. Ez az elhelyezés a parcellán egy szabályos utcafrontot, valamint a bejárati kapuk, valamint más új funkciók által egy ütemezett dinamikát eredményez, néhol nagyobb megszakításokkal. A csűr keresztirányban helyezkedik el, két részre osztva az udvart. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található, vagy az utcafronton, mint pl: kemence, kút, különösen a sütő (nyári konyha) esetében. Mindez tükrözi, hogy jelenleg a falu kénytelen változásokat elviselni, mégis a hagyományos porta nagy része érintetlen marad, megőrzi az eredeti tipológiát, beleértve a klasszikus elemeket: udvarfelosztás, csűr, kapu, kút, sütő-ház, kemence és más melléképületek.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.