Șimonești

Satul Șimoneși a fost menționată pentru prima dată într-o cartă în 1333, dar a fost probabil locuit și înainte. La vest de sat, descoperiri din epoca bronzului au fost găsite pe Cserehát. La granița sa, pe dealul Castelului înalt de 880 m, se pot vedea zidurile unui castel de pământ de vârstă necunoscută, pe care Balázs Orbán l-a numit Castelul Kadicsa. Ruinele au căzut atunci la granița cu Cadaciu Mare – de unde și numele. Biserica unitariană a fost construită între 1808 și 1811, iar intrarea sa sudică poartă anul 1586. Biserica reformată a fost construită în 1792 în curtea conacului Székely. Prințul transilvănean Mózes Székely a pus stăpânire pe Siménfalva, unde a construit ulterior un castel, care a fost demolat în 1805.

În dezvoltarea structurală a satului, abandonarea vechiului nucleu al satului stabilit în Gátrét (la sud de cele două biserici, înconjurat de pârâul Nyikó) la începutul secolului al XIX-lea un punct de rupere. Aici, vechea șosea a trecut și prin linia Bárgác de astăzi (așa cum arată harta primei ridicare militară), dar inundațiile frecvente ale Nicoului Alb ar fi putut provoca multe pagube la porțile construite acolo, forțând locuitorii de acolo să-și renunțe gospodăriile.

Partea denimită Alszeg formează o unitate morfologică bine definită în structura satului, care constă dintr-un miez „compact” triunghiular și „proeminențe” ramificate radial de la colțuri. De asemenea, în partea dreaptă a pârâului se află strada Sáros, mărginită de pârâul Alba, zona incluzând vechea biserică. Füzes și blocul Bárgács – Kis utca – Új utca formează alte unitatăți. De-a lungul Drumului Principal găsim un număr mare de case construite între cele două războaie mondiale, iar aici se află și clădirea demnă a parohiei. Modelul de construcție al Drumului Principal arată o îndesire la întâlnirilea cu străzile vechi și spații libere mari în părțile intermediare. Această zonă a început să fie construită după ce vechiul nucleu a fost abandonat, după relocarea rutei comerciale trecătoare (a doua hartă militară arată deja ruta actuală). Imaginea străzii nu este caracterizată de o construcție ordonată, parcelele goale sunt comune, în special la limita unităților morfologice ale satului și lângă pârâu.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.