Mihăileni

Satul Mihăileni, cu o suprafață de 59.69 ha este a doua aşezare ca dimensiune din comuna Şimoneşti. Este situat chiar în estul comunei la cca 500 m altitudine, la confluența Nicoului Alb cu pârâul Szalon, la cca 14 km de Cristuru Secuiesc. Poziția în zona de sud-vest a județului Harghita îl plasează în Subcarpații Târnavei Mici, una din grupele de dealuri ale Subcarpaților Transilvaniei. Ca bazin hidrografic, aparține Târnavei Mari, zona fiind bogatăîn izvoare şi pârâuri. În apropierea satului Mihăileni există 3 afluenți ai Nicoului Alb: Gada, Szalon si Köves, iar pe malul ultimului se găsesc şi câțiva vulcani noroioşi care indică prezența gazului metan.  Satul are un profil economic zoo-agricol, cu accentul mai mult pe creşterea animalelor şi cultivarea de pomi fructiferi, fiind activități mai puțin costisitoare decât agricultura.

Localitatea Mihăileni este o aşezare de răscruce,cu o structură liniară cu ramificatii, in lungul a două drumuri principale ce străbat satul pe direcțiile N-S si E-V. Nucleul aşezării este reprezentat de intersecția celor două drumuri, ce conține vechea vatră a satului şi principalele sale clădiri cu destinație publică: centrul comunitar, şcoala şi una din cele două unități comerciale. Dezvoltarea satului s-a facut liniar, în lungul celor două drumuri, pe măsura creşterii numărului de locuitori. Spre deosebire de alte localitați din zonă, biserica este amplasată excentric, într-una din marginile satului. Construcțiile sunt dispuse într-o structură parcelară tip bandă, cu pozitionarea preponderent perpendiculară pe axul drumului. Frontul stradal dominant se caracterizeaza atat prin front in pieptene cat si cu interspatii. Șura are o poziţie transversală, paralelă cu strada, separând curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti sunt constituite numai din anexe pentru depozitare si WC-uri de curte dispuse in zonele dinspre spatele loturilor. Totodată, majoritatea fântânilor sunt amplasate în jumătatea din față a curții, uneori aproape de aliniament.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.