Székelyszentmihály

Székelyszentmihály 59.69 ha területen fekszik, és a második legnagyobb falu Siménfalva községből. A község keleti részén helyezkedik el, körülbelül 500m tengerszint feletti magasságban, a Fehér-Nyikó összefolyásánal a Szalon patakkal, kb 14 km-re Székelykeresztúrtól. Hargita megye dél-nyugati részén fekszik, a Szubkárpátok Kis-Küküllőjében, mely az erdélyi Szubkárpátok része. Hidrográfiailag a Nagy-Küküllő medencében található, gazdag forrásokban és patakokban. A falu közelében a Fehér-Nyikónak 3 mellékfolyója van: a Gada, a Szalon és a Köves, az utóbbi partján pedig néhány iszapos vulkán is található, melyek indokolják a metángáz jelenlétét. Az éghajlata mérsékelt-kontinentális, hideg telekkel és forró nyarakkal és körülbelül 75-80 fagyos nap van egy évben. A falu gazdasági profilját főként állattenyésztés, valamint gyümölcstermesztés képezi, mivel ezek kevésbé megterhelőek anyagi szempontból, mint a mezőgazdaság.

Az első bejegyzés a faluról, 1333-ban jelent meg, ahol Sancto Mihaele név alatt említik a települést. A környező dombok ló alakot formálnak, így született meg a A Nyikó-völgyi lovag legendája. Úgy tartják, hogy egy fehér lovon átlovagolta a Szalon patakát hogy elérjen a tündér várához, mely a jelenlegi Firtos vár, amelyből a patak ered. 1567-ben a település 10 kaput számol, és 1786-ban már 381 lakossal rendelkezik, majdnem annyival mint a jelenben, 415.

Székelyszentmihály orsós település, lineárisan fejlődve két főút mentén, amelyek átszelik a falut Észak-Dél és Kelet-Nyugat irányban. A település központja a tengelyek találkozásában képződött, itt találhatóak a középületek: a művelődési ház, az iskola illetve a két kereskedelmi egység egyike. A környező falvakhoz képest a templom, a falu szélére van elhelyezve. A házak elhelyezése a parcellán többnyire utcafronti. Ez az elhelyezés a parcellán egy szabályos utcafrontot, valamint a bejárati kapuk által egy ütemezett dinamikát eredményez. A domináns utcaképet a fésűs és laza sorházas beépítés jellemzi. A csűr keresztirányban helyezkedik, két részre osztva az udvart. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található,vagy az utcafronton, mint pl: kemence, kút,különösen a sütő (nyári konyha) esetében.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.