Cadaciu Mic

Satul Cădaciu Mic este situat în centrul comunei Şimoneşti, în bazinul hidrografic al Târnavei Mari. Este una din aşezările cele mai mici din comună, cu o suprafață de 7.72 ha, amplasată pe valea Feernicului, afluent al Târnavei Mari. Zona face parte din Subcarpații Transilvaniei, grupa Subcarpaților Târnavei Mici, cu altitudini variabile între cca 400 si 700 m. Cădaciu Mic face parte din şirul de localități de pe valea principală, cu o altitudine de cca 450 m, ceea ce-i conferă o poziție semi-protejată în fața vânturilor reci.

Aşezarea Cădaciu Mic este una din localitățile târzii ale zonei, apărând prima dată în documente în anul 1760. Până în acel punct era considerată mai mult o extensie a Cădaciului Mare, cu care a şi fost unit, de altfel, administrativ în 1905, deşi cele două sate au rămas separate fizic în teritoriu.

Satul Cădaciu Mic este un sat “de roire” creat prin migrația populației din Cădaciu Mare. Are o formă generală de potcoavă, cu o structură adunată, cu ramificații. Până de curând (în 2006, când s-a construit o biserică nouă) satul nu mai avea nici un fel de clădire publică. Construcțiile sunt dispuse într-o structură parcelară tip bandă, cu poziționarea preponderent perpendiculară pe axul drumului.  Aceasta pozitie pe lot genereaza un front stradal în pieptene, intrerupt de grădini, livezi şi parcele libere (uneori front neregulat). Șura are o poziţie transversală, paralelă cu strada, separând curtea în două grădini: de față şi de spate.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.