Kiskede

Kiskede közigazgatásilag Siménfalva része. Területe 18,23 ha, és 73 lakossal rendelkezik napjainkban. A falu Nagykedétől északkeletre található, a Kis-Küküllő csoporthoz tartozik. A Kede-patak mellett helyezkedik el, kb. 500 m tengerszint feletti magasságban. A falu ivóvíz-gondokkal küzd a Kede-patak kiszáradása miatt. A terület éghajlata mérsékelt kontinentális. A falu gazdasági profilját főként állattenyésztés, valamint mezőgazdaság képezi, saját felhasználásra és nem pedig eladásra.

A település kezdeteiről kevés biztos információ áll rendelkezésre, mivel a hivatalos dokumentumokban sokszor hasonlították Nagykedével. 1567-ben a település 5 kaput számol, és 1786-ban 162 lakossal rendelkezik, kétszerese a jelenlegi 73-nak.

Kiskede kis völgyi falu, szabályos szerkezetű, lineárisan fejlődött a főút mentén, amely átszeli észak-dél irányban. A falu nem rendelkezik központi résszel, a középületek a főút mentén helyezkednek, míg a templom a falutól távolabb esik. Az épületek szalagtelkes formában szerveződnek, jobb, illetve a bal oldalon, az utca tengelyére merőlegesen, dominál a laza sorházas utcakép. Ez az elhelyezés egy rendezett utcát képez, ütemezve a kertek, gyümölcsösök és üres telekrészekkel. A csűr átlósan, az utcával párhuzamosan van elhelyezve, elválasztván az udvart két részre: hátsó és első. Egyéb háztartási épületek mint például tárolók, és az árnyékszék az udvar hátsó részén található, míg a kutak, kemencék és nyári konyhák (sütő) az udvar első részén helyezkednek el.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.