Cobătești

Satul Cobătești din comuna Simonești se situează la vărsarea pârâului Konyha în râul Nyiko, la altitudinea de 470-480m. Localitatea Cobatesti este cea mai importantă asezare de pe malul râului Nyiko. Localitatea este impărțită în două de către râul Nyico, care până în secolul al XIX-lea a împărțit satul în Cobatești și Demeterfalva. Numele satului Cobătești apare prima dată în 1462. La recensământul din 1567 s-au consemnat 8 porți în sat, iar în 1614 numărul capilor de familie era de 40. Documentele din secolele XV-XVI, menționează satul care se unește cu satul străvechi Demetefalva in anul 1874, devine Kobatdemeterfalva. În anul 1907 devine Cobătești, nume ce provine de la numele Kobad. Satul Cobătești are 40 ha.

Localitatea este un sat cu o structură de drum/liniară, cu ramificații. Axa principală est-vest este axa structurantă a satului din care se ramifică străzile secundare. Parcele sunt tip bandă Reperul cel mai important, biserica, se află in vatra satului, dominând perspectivele stradale adiacente. Aşezarea caselor pe parcelă în raport cu strada este în pieptene. Șura are o poziţie transversală separând curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.