Kobátfalva

Kobátfalva a Középső-Nyikómentén helyezkedik el, ahol a Konyha-pataka a Nyikó folyóba torkollik, mintegy 470-480 m tengerszint feletti magasságban, 1,5 km-es hosszúságon. Kobátfalva a Nyikó folyó partján a legfontosabb elhelyezkedésű falu. A helységet a Nyikó folyó 2 részre osztotta egészen a XIX. századig: Kobátfalvára és Demeterfalvára. A XV-XVI. századi dokumentumok szerint Kobátfalva egyesült Demeterfalvával 1874-ben, így lett belőle Kobátdemeterfalva, majd 1907-ben Kobátfalvára keresztelik, ami a Kobad szóból ered. Kobátfalva 40 hektáron terül el. A falu éghajlata a mérsékelt-kontinentális szektorba tartozik, a nyarak melegek és viszonylag sok az esőzés, valamint a telek hidegek, ritkán van hóvihar és időszakos felmelegedések figyelhetőek meg. A falu gazdasági profilját főként állattenyésztés, valamint fafeldolgozás képezi.

A település formáját tekintve kis elágazó halmazfalu, fésűs beépítésű, szalagtelkes utcaszerkezettel. A főtengely kelet-nyugatirányú (nagyút –főút),a falu meghatározó tengelye, innen ágaznak le a mellékutcák. A legfontosabb iránypont a templom, a falu szívében, két főútvonal kereszteződésénél helyezkedik, dominálva a szomszédos perspektívák többségét. A házak elhelyezése a parcellán többnyire utcafronti. A csűr keresztirányban helyezkedik, két részre osztva az udvart. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található, vagy az utcafronton, különösen a sütő (nyári konyha) esetében.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.