Satu Nou

Satul Satu Nou se află în valea pârâului Homorodul Mic, la o distanţă de 1 km spre sud de centrul comunei, Ocland, la o altitudine de 500-510 metri. Este localitatea cea mai sudică din judeţul Harghita și ultima localitate secuiască spre ținuturile săsești din sud. Caracterul regiunii provine din relieful dealurilor înșiruite care delimitează valea pârâului, cu altitudini care derivă între 700-1000 de metri. Satul se află în bazinul hidrografic al Pârâului Homorodul Mic în care, pe teritoriul satului se varsă pârâurile Oláh, Bahér și Poké.

Localitatea are o structură de sat de vale cu străzi ramificate. Axa principală nord-est – sud s-a format de-a lungul pârâului. În afara zonei centrale, unde parcelele au o formă mai liberă, loturile înguste şi alungite sunt pendicular pe străzi. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal. Sura are o poziţie transversală împărţind curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei sau amplasate pe front mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.