Csíkdelne

Csíkdelne a Középcsíki-medence keleti peremén terül el, mintegy 152 ha-on, Csíkszeredától 8 km távolságra, Csíkpálfalva község nyugati tagja. A Csíki-medence nyílt részében, a Csíki-havasok alatt terül el, az Olt folyó vízgyűjtő medencéjében, 600 m tengerszint felett, a Borzsova- és a Delne- vagy Nagy-patak völgyében fekszik. A falu éghajlatát a hegyközi medencékre jellemző adatok határozzák meg, a telek hosszúak és hidegek, a nyarak rövidek, azonban aránylag melegek, ősszel és tavasszal gyakori a ködképződés. A csíki havasok irányából, kelet, észak-kelet irányból, gyakran agresszív szelek érik.

Csíkdelne a térség egyik legrégibb települése, nevét megemlítik már az Árpád-kori feljegyzések is. Delne határában, a falutól 1 km-re, nyugatra magányosan áll az Árpád-kori eredetű Római katolikus Szent János templom, Székelyföld egyik legértékesebb egyházi műemléke. A templom közelében az egykori Tordafalva volt, amit a tatárok leromboltak. A templom 1450-1550 között épült, késő gótikus stílusban, csúcsíves mennyezettel. A korábbi időkből román kori elemeket is őriz. Kör alakú kőfal övezi, melyet 12 kőtámpillér támaszt. Delnén, a falu szélén, egy kis kápolna áll. Ez ma a falu rendszeresen használt temploma, a 15. században épült.

A település formáját tekintve Csíkdelne hosszanti/útmenti, a faluszerkezetet meghatározó, hosszú nadrágszíjparcellákkal. A főtengely észak-dél irányú, a falu meghatározó tengelye, vele párhuzamos mellékutcával (másodtengely), e kettőt összekötő átkötő/köztes kis utcákkal, néhol zsákutcával. A középületek szétszórtan helyezkednek, mivel a falu nem rendelkezik jól behatárolt központi résszel. Viszont az iskola és kultúrotthon egymás mellett található. A házak elhelyezése a parcellán többnyire utcafronti. Ez az elhelyezés a parcellán egy szabályos utcafrontot, valamint a bejárati kapuk által egy ütemezett dinamikát eredményez. A domináns utcakép fésűs beépítésű. A csűr keresztirányban helyezkedik, két részre osztva az udvart. Egyéb gazdasági épület a ház meghosszabításában található,vagy az utcafronton, mint pl: kemence, kút,különösen a sütő (nyári konyha) esetében.

Faluképvédelmi felmérés (2015-16)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.