Aldea

Satul Aldea este penultima dintre localităţile văii Homorod la 26 km distanţă de Odorheiu Secuiesc, aparţinând administrativ comunei Mărtiniş. Departe de căi rutiere majore – după spusele lui Vofkori László, geograf din zonă – în penumbră economică satul a reuşit să-şi păstreze nealterate casele de locuit, clădirile gospodăreşti multiseculare.

Clădirile publice se află relativ departe unul de celălalt, deci nu formează un nucleu central al satului. Situl bisericii vechi, reformate, dar şi spusele bătrânilor din sat ne fac să credem, că în trecut satul se întindea doar la nord de Homorodul Mare. Astăzi această parte a satului denumită şi “Alszeg” păstrează elementele arhitecturale cele mai valoroase, mai originale din sat.

Reţeaua stradală din sat este sinuoasă, complicată. Structura este adunată şi neregulată. Frontul stradal arată o mare diversitate. Cel mai des întâlnim aşezarea caselor în pieptene (aici casele fiind perpendiculare pe stradă); dar găsim exemple şi la aşezarea caselor în dinţi de fierăstrău. Organizarea spaţială a gospodăriei pe parcela de formă dreptunghiulară este dominată de câteva (2–4) clădiri mai mari, mai semnificative. Acestea sunt completate de anexe, de construcţii mai modeste.

Casele, dar mai ales porţile poartă o puternică amprentă săsească. Porţile au un aspect masiv, monumental, fiind construite din piatră brută. Acestea sunt zidite în continuare, în planul faţadei, conferind o imagine interesantă frontului stradal, fiind vorbă de un front pseudocontinuu, un aspect semi-urban.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.