Abásfalva

Abásfalva a Homoród völgyében, a fő közlekedési útvonalaktól távol helyezkedik el. A falu számos épülete, több utcarészlete eredeti formájában megmaradt.

A középületek egymástól távolabb helyezkednek el, nem képeznek egy lehatárolható településközpontot. A régi, református templom elhelyezkedése és a falu idős lakóinak elmondása alapján a történeti településmag a Nagy-Homoródtól északra húzódott. Ez az Alszegnek nevezett településrész őrzi a falu legértékesebb, legautentikusabb építészeti emlékeit.

Az utcahálózat kanyargós, bonyolult; a falu halmazos, szabálytalan szerkezetű. Az utcafront változatos képet mutat. A beépítési mód a legtöbb esetben fésűs, de fűrészfogas beépítéseket is találunk. A téglalap alakú parcellákon a porták térbeli elrendezését több (2-4) nagyobb, jelentősebb épület határozza meg, ezeket kisebb, szerényebb melléképületek egészítik ki.

A házak, de leginkább a kapuk megjelenése erőteljes szász hatást tükröz. A terméskőből épült, falazott kapuk vaskosak, monumentálisak. A ház utcai homlokzatával egybeépülve különleges, hézagos zártsorú beépítést hozott létre, amely a település egyes részeinek egyfajta városias jelleget kölcsönöz.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.