Siklód

Siklód falu a sóvidéki Etéd községhez tartozik, a közelben eredő Siklód-patak völgyében található, a Kis-Küküllő vízgyűjtő területén. A falu közelében több, mint száz édesvizű forrás található. A magas dombokkal és hegyekkel körülvett falu nehezen megközelíthető, ami nagyban hozzájárul az épített és a kulturális értékek megőrződéséhez. Az 550-700 m tengerszint feletti magasságon fekvő Siklós az elszigetelt hegyi falvak egy jellegzetes példája, gazdag épített és eszmei örökséggel.

Ebben az előkárpáti térségben, ahol a dombok átadják helyüket a hegyeknek, a legmagasabb csúcsok – Siklódkő (1025 m) és a Küsmödi-kő (991 m) uralják a tájat. A természeti környezet a településkép meghatározó eleme, a dús növényzet nagyban hozzájárul az összképhez.

Morfo-tipológiai szempontból Siklód egy vegyes struktúrájú falu, amelyben halmazos és lineáris elemek jöttek létre egymás  mellett, a nehéz terepviszonyokhoz igazodóan. A kialakult szerkezetű településrészeken a parcellák mélyek, elnyújtott alakúak, és a porták, házak az utcára merőlegesen helyezkednek el. A porták elrendezése egységesnek mondható.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.