Șiclod

Satul Șiclod aparține comunei Atid, aflată avale pe pârâul Șiclod, ce izvorește în apropierea satului înconjurat de peste o sută izvoare de apă dulce. Satul este situat în regiunea „Sóvidék”, aproape de limita dintre județele Harghita și Mureș. Accesibilitatea este foarte redusă, ceea ce are o contribuție majoră la păstrarea valorilor construite și culturale băștinașe. Șiclod amplasat la o altitudine cuprinsă între 550 și 700 m peste nivelul mării reprezintă un caz caracteristic de sat montan izolat cu o amplă tradiție populară construită și intangibilă. Bordat de dealuri înalte și munți în toate direcțiile, se așează pe cursul pârâului Șiclod, aparținând bazinului hidrologic Târnavei Mici pe cursul superior.

În această regiune subcarpatică, unde munții dau loc dealurilor, culmile cele mai înalte, care domină peisajul sunt: Siklódkő (1025 m), Küsmödi kő (991 m). Cadrul natural reprezintă un aspect important al imaginii de ansamblu al satului, vegetația abundentă participă intens în percepția ansamblurilor.

Din punct de vedere morfo-tipologic Șiclod este un sat cu structură mixtă, compus din elemente aglomerate și liniare, adaptate la condițiile foarte dificile de teren. În zonele bine constituite gospodăriile sunt așezate perpendicular pe străzi, iar forma parcelelor este alungită. Aici modul de ocupare a parcelelor este relativ unitară. 

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.