Programul porţi secuieşti

În toamna anului 2009, Consiliul Județean Harghita s-a alăturat Asociației Culturale Kőlik din Satu Mare pentru a oferi sprijin financiar sub forma unei cote anuale de membru și pentru a extinde activitatea de salvare a porților secuiești a lui Kovács Piroska la nivelul județului. Această soluție temporară a durat până în 2013, când a devenit clar că consiliul poate plăti cotă de membru doar asociațiilor non-profit, iar acest titlu nu putea fi primit de către asociație conform legislației actuale, deoarece nu are angajați și nu are active.

Între 2009-2013, renovările de porți au fost efectuate sub îndrumarea lui fosta profesoară Kovács Piroska. Pe lângă lucrările de restaurare și conservare a celor 14 porți vechi din regiunea Odorhei, au avut loc lucrări minore de renovare/întreținere a 53 porți din comuna Satu Mare, în timp ce în zona Ciucului a fost finanțată renovarea a celor mai vechi 4 porți secuiești – din 1775, 1799, 1806 și 1813 – care încă se află în locul lor original.

Împărțirea sumei de 144.000 lei: 34.000 lei pentru porțile din Ciuc, 110.000 lei pentru cei din regiunea Odorhei. Linia directoare a fost: porțile secuiești aparțin imaginii unei așezări, deci este și în interesul comunității să le protejeze – pe lângă proprietar, și consiliul local ar trebui să contribuie la renovarea lor, iar apoi va ajuta și asociația…

În paralel cu restaurările, în 2011 am lansat și o evaluare:
– fișele tehnice ale 494 porți din 13 așezări din regiunea Odorheu au fost actualizate sub îndrumarea lui Kovács Piroska;
– în 3 așezări din regiunea Gheorgheni – Gheorgheni, Remetea și Ciumani – 70 de porți mari au fost cercetate sub îndrumarea lui Szőcs Levente, etnograf al Muzeului Tarisznyás Márton  (în Gheorgheni nu a existat încă o astfel de cercetare);
– Sándor Ágnes de la Fundația Nexus a cercetat 151 de porți mari din 8 așezări din Ciucul de Sus;
– Károly Veronka de la Asociația Repülj Madár a identificat 122 de porți mari în 8 așezări (Valea Fiság) din Ciucul de Jos.

Porțile mai valorose au fost evaluate de muzeografa-etnograf Dr. Szőcsné Gazda Enikő.

Comparând evaluările anterioare – a lui Csergő Bálint din regiunea Odorhei, anii 70 și inventarul lui Kovács Piroska din anii 90, apoi inventarul de mai sus, din 2011, finanțat de Serviciul public de protejare a monumentelor al Consiliului Județean Harghita – reiese că în fiecare 10 ani pierdem 10 procente din această moștenire: porțile sunr demolate sau, în absența întreținerii, sunt distruși fizic.

La sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014 președintele consiliului județean a căutat noi surse de finanțare: rezultatul fiind un sprijin individual de la Fundația Bethlen Gábor – în 2014 către Asociația Kőlik sub conducerea lui Szallós Kis Judit , apoi în perioada 2015-2016 către Asociația pentru județul Harghita.

Așteptăm în continuare aplicarea proprietarii porților care așteaptă să fie restaurate, prin trimiterea următorului formular către Asociația pentru județul Harghita sau către noi.

Program porți secuiești – Cerere de finanțare

Media

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.