Oroszhegy

Oroszhegy, az azonos nevű község központja, Székelyudvarhelytől 12 km-re található. Tipikus hegyaljai település az Őrhegy (1009 m) lábánál. A Balé-patak és a Bosnyák-patak völgyfőjében, 625-800 m közötti magasságon helyezkedik el. Északon találhatók a bükkerdőkkel borított hatalmas dombok, amelyek fölé a Láz-tető legelői nyúlnak, délen pedig szántóföldek és kaszálók övezik a falut.

A központi elhelyezkedésű római katolikus templom és az iskola, amelyeket a lakóterületek vesznek közül, dús növényzetű kertekkel, a háttérben pedig a bükkderdőkkel borított hegyoldalak kivételes látványt nyújtanak. A falu belterületét észak-déli irányban szelu át a Balé-patak és a Bosnyák-patak, amelyek Tibódnál egyesülnek, és Székelyudvarhely területén ömlenek a Nagy-Küküllőbe.

A falut két, egykor különálló településrész alkotja: Diafalva (az ősi településmag) a Ballé-patak völgyében és Oroszhegy (a közpot), amelyek mára gyakorlatilag összenőttek. A település mai formája elnyújtott, halmazos, szabálytalan utcahálózattal, amely a változatos mikrodomborzati viszonyokhoz igazodik.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.