Kászonfeltíz

Kászonfeltíz a Kászon-pataka mellett legfelül helyezkedik el, egy agyagos mart és a Hosszúhegy között fekszik. A Nagykászon falvai közül a legészakibb, szervesen össze van épülve a községközponttal, Kászonaltízzel. A település többnyire egységes képet mutat, a patak partján felfele szétszórtan található pár tanya. Innen közelíthető meg a kászoni medence két legfontosabb borvíztelepe, a Fehérkő és a Répát völgye. A patak felső folyásán található a Szarvaskő nevű sziklás hegy. A falvakat övező dombokról remek rálátás nyílik Kászonfeltíz falura és a környező tanyákra,illetve befogható az egész kászoni medence látványa.

Kászonfeltíz két fő utcából áll, az egyik a patak mellett, a másik azzal párhuzamosan halad. A keleti oldalon, az utca mentén szalagtelkek sorakoznak, azon túl az egyes portákhoz tartozó szántók, majd a Hosszú-hegynek nevezett domb. Az utca és a patak közötti részen felismerhető egy természetesebb rendeződés, kisebb átkötőutcákkal a másik főutcára. Itt megtalálható Kászon jellegzetes utcaszerkezete, a kis sikátorokkal (ún. “kutyaszorítókkal”), amelyek több porta bejáratát képezik, a telekosztódás emlékét képezvén. Ezek a sokszor gyeppel borított bejáratok, amelyek csupán pár portát szolgálnak ki, az egyik leglényegesebb elemét jelentik a kászoni településszerkezetnek, és meghatározzák annak hangulatát, emberi léptékét. Ugyanez a szerkezet szépen mutatkozik a patak túlsó oldalán, a Kővár falurész elején.Továbbá, a patak mellett haladó főutca és a túlsó parton lévő utcarészek rendelkeznek különlegesebb utcaképpel.

Azokban a falurészekben, ahol a soros beépítés dominál, a telekfelosztás egyhangú,szalagparcellás, viszonylag keskeny telkekkel. A házak az utcafrontról pár méterrel visszahúzva találhatóak, következetesen a telek egyik oldalán elhelyezve, a ház hátukkal északi, a tornáccal déli irányba néz. A telek végét a keresztben álló csűr zárja le, elválasztva a földektől, néhol egész sorfalat alkotva. A telek két oldalán, hosszában helyezkednek el a melléképületek. Ahol a szeres elrendezés a meghatározó, ott nagyobb területeket belső kis utcák szabdalnak,többnyire szabálytalan formájú telkekre. Ezek mérete igencsak különböző, egészen kicsitől a kirívóan nagyig terjedhet. A telek berendezését a lakóépület nap szerinti tájolása határozza meg, a gazdasági udvar és épületek változatos elhelyezésével.

Faluképvédelmi felmérés (2011)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.