Imper

Imper se situează lângă pârâul Casin, în continuarea localităților Plăieșii de Sus și Jos, în direcția spre Iacobeni. Drumul principal trece numai prin marginea satului, fiind înfirată și această localitate. Formează o unitate cu celelalte două sate, dar în spațiu există o limită, marcată de terenuri cu construcții mai rare. Aici găsim fabrici de prelucrare a lemnului, grajduri vechi cooperative, și conacul Balázsi. Pe baza documentelor străvechi, Imper este cea mai veche localitate din Casin. Partea de pe malul drept al pârâului este denumit Sub brazi, aici se află o mică capelă, care marchează partea veche a satului.

Cea mai mare parte a satului se întinde pe malul stâng al pârâului, îndepărtat de șosea. În cadrul depresiunii, se află la poalele munților de pe marginea estică, fiind separat de satele Plăieșii de Jos și Sus de către dâmbul Hosszúhegy. Este traversat de pârâurile Tekerő- și Bakmáj. Se pare, că în toată depresiunea Casinului, aici este cel mai întins spațiul, se marchează centrul geometric al localității.

În cazul satului Imper se recunosc în mod clar caracteristicile structurii organice, toată localitatea fiind dominată de aceasta. Este plină de străduțe palpitante, ramificații, prescurtări, cărări. Ar fi greu de recunoscută poziția străzilor dacă am vedea numai clădirile. Poate singura excepție ar fi strada către Bakmáj, partea de după podul Tyúkos, unde casele se înșiră lângă strada cu curburi ușoare. Bakmáj este o zonă ușor de delimitat, alcătuit dintr-o zecime de case, așezate între punctul de intrare în depresiune și punctul de admisiune în pârâul Casin a pârâului Bakmáj. Aria satului este folosită mai lejer, diversele părți a satului se disting mai bine, asta poate să fie un semn al vârstei proaspete a localității.

Datorită aranjamentului organic, cu o diversitate foarte mare, ar fi greu de stabilit un mod general de amenajare a curții în Imper. În general putem stabili, că locuințele sunt amplasate cu târnațul către sud-est, iar șurele închid spațiul curții. Aranjamentul la stradă este mai puțin important, de multe ori spatele casei este spre stradă.

Studiu privind imaginea satului (2011)

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.